Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Bejegyzések

Kiemelt kép

A Föld napja (2021)

A Föld napja

Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network (Föld Napja Hálózat) koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

(tovább…)

Kiemelt kép

Meghosszabbított védelmi intézkedések a koronavírus harmadik hulláma miatt

Április 19-ig tartanak a védelmi intézkedések

A kormány április 19-éig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket az operatív törzs javaslatára. A már fennálló intézkedések jórésze változatlanul még hatályban marad, mint például:

 • maszk viselése (a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani)
 • 1,5 méteres távolságtartás
 • a rendezvényekre, vendéglátó- és szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, a felső-, illetve közoktatási intézményekre vonatkozó szabályok

(tovább…)

Kiemelt kép

Húsvét 2021!

Húsvét Gógánfán idén is! Szelfizz a nyuszival!

A tegnapi nap folyamán Gógánfa több pontján, így a Kápolna téren, a Megyefű parknál és az orvosi rendelő elé óriás lufinyuszik kerültek kihelyezésre.

 
A jó időben egy kellemes sétával keressétek fel őket, szelfizzetek a nyuszikkal!

 
Töltsük meg a facebookot a vidám fotókkal.

 
Kérjük, tartsátok be a járványügyi szabályokat és kerüljétek a csoportosulást!
 
 
A képeket ide várjuk!
Tovább olvasom

Kiemelt kép

Új kormányzati intézkedések a koronavírus miatt

Koronavírus elleni további intézkedésekről döntött a kormány

A koronavírus harmadik kialakuló hullámának időbeni megfékezése céljából a kormány újabb intézkedések bevezetése mellett döntött. Az új intézkedések március 8-án hétfőn lépnek érvénybe, és két hétre szólnak, azaz egészen március 22-ig.

(tovább…)

Fontos a kulturális élet erősítése

Gazdálkodnak, növényeket és gombát termesztenek a gógánfai közfoglalkoztatottak. A tevékenységet örömmel végzik, ugyanis hasznos feladatot bíztak rájuk.

veol.hu

Településünk 900 négyszögöles burgonyaültetvényt művelésébe, illetve több zsákos gombatermesztésbe kezdett bele idén nyáron, írja a veol.hu. A termények nagy részét a helyi konyhán használjuk fel, mely több mint 300 főt szolgál ki a 791 fős lakosságból. Az étkeztetési felhasználás mellett a lakosság is vehet a terményből.

(tovább…)

Ingyenes felnőtt táborok a nyárra

Gógánfa Község Önkormányzata szeretettel várja – az idei évben is – méltán népszerű nyári táboraiba a felnőtt lakosságot!

A mellékelt plakáton láthatóak az időpontok, illetve a táborok tematikái egyaránt.

JELENTKEZÉS
Jelentkezni a könyvtárban elhelyezett jelentkezési lapokon van lehetőségük!
A jelentkezési határidő: 2020. 06. 22.

Gógánfai Keresztelő Szent János templom története és atyái

A plébánia története
1231-ben említik Gógán comes fiait, akiknek birtoka a róluk elnevezett falu: Gógánfalva. A XIV. században Omodé mester a birtokos. 1746-ban a falu felső végén hosszúkás fatemplom áll. Tetőzete nádból, ellátva a szükséges felszereléssel. A falu közepén fa harangláb egy haranggal. A mai templom 1762-ben készült, későbarokk. Műemlék jellegű 22×8 méter. Kápolna későbarokk, 1780-ból, átalakítva eklektikus stílusban. Műemlék jellegű Nepomuki Szent János szobra barokk, 1782-ből. Műemlék jellegű. A plébániát 1777-ben alapították, azelőtt Zalaszegvár és részben a sümegi ferencesek gondozták a híveket. 1728-tól Gógánfa, majd 1735-től Dabronc is a csabrendeki plébánia filiája. A plébánia-ház mai emeletes formájában az 1855-ös években épült.

 • Bellovics Ferenc 1779-81
 • Tóth Imre 1781-91
 • Vargyai Hilár 1791-93
 • Zalagyömörő látja el 1794-99
 • Vasasy József 1799-1805
 • Németh István 1806-07
 • Zalagyömörő látja el 1807-11
 • Molnár Ferenc 1811-29
 • Farkas Mihály 1829-31
 • Molnár Ferenc 1831-47
 • Horváth Imre 1847-88
 • Szelmayer Rudolf 1889-94
 • Fehér Lajos 1894-1907
 • Huszár Gyula 1907-57
 • Nagy János ferences 1957-79
 • Rédey János 1980-87
 • Pipics István 1987-2009
 • Fodor János debrecen-nyíregyházi egyhm. (inkardiánció 2011) 2009-2011
 • Juhász Csaba 2011
 • Tóth András Sándor 2011-2013
 • Papp Sándor István 2013

A gógánfai Keresztelő Szent János templomban 3 harang található. Mindhármat Seltenhofer Frigyes harangöntő öntötte. Eredetileg mindegyik harang egyenes jármon, repülős nyelvvel szólt, majd ejtős motoros meghajtásra szerelték át őket. Jelenleg lekötött nyelvvel, húzómágnessel szólnak. Egy kis bemutató a harangokról! (Link)

Gógánfa Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület köszöntője

A Gógánfa Polgárőr Egyesület 2004-ben alakult. Jelenleg 29 taggal működünk. A polgárőr egyesület alapfeladatként a helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelő szolgálatot, közúti baleset helyszínén, valamint óvoda és általános iskola közvetlen közelében jelzőőri tevékenységet lát el. Ezen kívül közreműködik a katasztrófák elleni védekezés és a helyreállítás, újjáépítés feladataiban, a baleset-megelőzési, az áldozatvédelmi, a közlekedésbiztonsági, állat, környezet és természetvédelmi tevékenység támogatásában, a lakosság és az önkormányzat közötti kapcsolat erősítésében, az otthonában élő fogyatékos, és időskorú személyek védelmében, a polgárok és javaik védelmében, valamint az állami és önkormányzati vagyon megóvásában. Az önálló szolgálatok mellett – a Tapolcai Rendőrkapitánysággal kötött együttműködési megállapodás keretében – közös szolgálatot lát el a rendőrség eredményes munkájának  segítése érdekében a Sümegi Rendőrőrs járőreivel. Eltűnt személyek felkutatásában is tevékenyen részt veszünk. Kérésre fokozottan figyelünk a lakók által rövid vagy hosszabb időre üresen hagyott házakra. 

Igyekszünk mindenki megelégedésére végezni a feladatunkat, de ehhez szükségünk van a településen élők segítségére is.

2016. év folyamán Egyesületünk az Önkormányzat felkérésére átalakult, elkezdtük az önkéntes tűzoltó tevékenységet is. Az 40 órás tűzoltó alaptanfolyamot eddig 4 fő végezte el, ez év folyamán várhatóan még legalább 4 fő el fogja végezni.

Igyekszünk megfelelni az elvárásoknak, felkészültségünkkel, gyakorlásunkkal hozzájárulni, hogy községünk ilyen szempontból is biztonságosabb legyen.

Kérjük, segítse munkánkat! Forduljon hozzánk bizalommal, hogy mi is segíteni tudjunk!

További információért kérjük, lépjen velünk kapcsolatba!

Tisztelettel:

Marton Tibor elnök