Skip to contentSkip to left sidebar Skip to footer

A Föld napja (2021)

Kiemelt kép

A Föld napja

Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network (Föld Napja Hálózat) koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”  Magyarországon is évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább megpróbálják, tesznek valamit ennek érdekében.

Bár sokat teszünk a környezetünk fontosságának tudatosítása érdekében, de nem eleget. Már van szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, körbeért két tavunk körül is a kerékpárút, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást, de még mindig sok a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szemét, az autózás, az energiapazarlás, általában a természet szolgáltatásainak túlhasználata. Mindezek következményeként pedig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása – és ez növeli az éghajlatváltozás veszélyét. És ez a változás nem a távoli jövő eseménye. Az éghajlatváltozás már itt van. Már 0,7 Celsius-fokkal nőtt az átlagos globális hőmérséklet, és fokozódik a felmelegedés üteme.

Ezen a napon világszerte fát ültetnek, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.

E mozgalomhoz csatlakozva szeretnénk felkérni a tisztelt lakosságot arra, hogy mindenki a saját portáját, ingatlanja előtti területet próbálja kicsit szebbé, takarossá, élhetőbbé tenni, ezzel is hozzájárulva e kezdeményezéshez. Természetesen az önkormányzat is részt vesz e nemes célban az önkormányzati, illetve a közterületek takarításával, szépítésével.

Vigyázzunk Földünkre, jövőnkre! Cselekedjünk együtt! DE ne csak a Föld napján, minden nap tegyünk a környezetért, élhetőbb jövőnkért. Rajtad a sor, a változás Te magad légy!

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

(David Brower)

0 hozzászólás

Még nincs egyetlen hozzászólás sem

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük